de Cristian Oprea

Este o adevarată provocare să încerci să mai scrii despre performanţă. La o simplă căutare a cuvântului performanţă search-ul din Google îţi oferă generos peste 44 de milioane de rezultate, iar la o căutare mai „rafinată”, de tipul: „ce este performanţa?” vom avea prilejul să căutăm în peste 14 milioane de rezultate. E bine sau e rău? Vom mai afla ce ne interesează? Sau ne vom pierde în zeci de mii de definiţii care mai de care mai pompoase şi în termeni care necesită traducere din română în română?

Ce facem când nu cunoaştem răspunsul la o întrebare? … Aţi ghicit. Întrebăm un prieten. Fiindcă ora era destul de înaintată şi nu aveam pe nimeni prin preajmă am apelat tot la „prietenul nostru de nădejde” – internetul. Exact despre răspunsul obţinut vom vorbi în continuare.

Avem parte de un prim răspuns încurajator. Este bine că există un asemenea interes pentru această noţiune. Este plăcut şi încurajant când vezi atâtea pagini de blog-uri că tratează aspectul performanţei, când site-uri de specialitate postează adevărate dezbateri pe tema performanţei, când simţi – doar citind – cum „zboară pe lângă tine” sute de definiţii pentru acest concept.

Am extras pentru voi câteva păreri. Performanţa este:
„Să realizăm ceea ce ne-am propus, să facem progrese pentru a ajunge acolo unde ne dorim”
„Ascedenţa şi evoluţia pe care le obţinem într-un anumit domeniu sau într-o anumită activitate”
„Rezultatul atingerii obiectivelor în urma unui sistem organizat de lucru.”
„Acel final care se obţine prin multă muncă, iar totul se bazează pe tine.”
„O luptă a ideilor şi a convingerilor.”

Pe de altă parte, citind definiţiile de mai sus este rău pentru că nu am obţinut decât un nou set de întrebări pe care ni le punem. Exemplu: Ce este cu adevărat performanţa? Sunt o persoană performantă? Când ştiu că am atins performanţa? Care sunt ingredientele performanţei? Pentru a răspunde la aceste noi întrebări am apelat la site-uri de tip baze de date. Dex-ul ne arată că „performanţa este succesul deosebit obţinut într-un domeniu de activitate; record”, iar Wikipedia ne lămureşte că performanţa include „activităţile prin care se asigură faptul că obiectivele sunt îndeplinite în mod constant într-un mod eficace şi eficient”

Iată, aşadar, răspunsul care derivă din cele de mai sus: „Performanţa este succesul obţinut în condiţii de eficienţă şi eficacitate”.
Nu mai avem decât să definim termenii de eficienţă şi eficacitate, cuvinte asemănătoare ca formă, dar noţiuni atât de diferite din punct de vedere semantic, şi vom putea înţelege pe deplin ideea de performanţă.
Eficacitatea este măsura gradului în care sunt îndeplinite anumite obiective, Eficienţa fiind legată de  mărimea resurselor utilizate în acest scop, cel mai important indicator al eficienţei fiind cel legat de resursa Timp.

Mergând pe firul logicii am obţinut că Timpul este „ingredientul” principal al Performanţei. Cu această ultimă idee putem sintetiza Performanţa ca fiind Succesul obţinut în Timp. Sub acest aspect resursa fundamentală Timp influențează Performanţa şi Succesul nostru. Utilizarea eficientă a timpului îi deosebeşte pe oamenii care obţin performanţă de ceilalţi.

Adăugând valoarea TIMP tuturor definiţiilor exprimate vom afla că, dacă vrem să realizăm performanţă, este imperios necesar să găsim motivaţia ce va determina acţiunea de a ne realiza în timp obiectivele propuse. Uneori va fi nevoie, poate, de mii de ore de muncă, dar propria  determinare va face diferenţa între cel care obţine Performanţa şi cel care o visează.

Performanţa reprezintă Succes, iar Brian Tracy, unul dintre cei mai mari experţi în dezvoltare personală si cresterea productivităţii, spune că în urma cercetărilor pe care le-a făcut, analizând comportamentul oamenilor de succes a ajuns la concluzia că aceştia au un punct comun, şi anume: sunt foarte buni manageri ai timpului. Acesta este motivul prin care cursul Managementul Timpului este primul eveniment din seria întâlnirilor din lumea Performanţei pe care o vom putea explora împreună.

Share on TwitterSave on DeliciousDigg ThisShare via email