de Cristian OPREA

Cu toţii suntem învăţaţi să evităm greşeala. Unul din principiile adânc înrădăcinate în noi este SĂ NU GREȘIM, să facem doar lucrurile corecte, să gândim doar ce e bine, să simţim doar ce este permis.

Paradigma greşelii este temeinic impusă de un sistem educaţional (în care totul este adevăr sau greșeală, alb sau negru), care, la rândul său, se doreşte fără greşeală.

Ce este greşeala?

Fără prea mare efort, cu un dicţionar la îndemână, vom afla că greşeala constituie „o abatere – conştientă sau involuntară – de la adevăr, de la ceea ce este real, drept, normal, bun”. Iată însă că definiţia ne aruncă într-un spaţiu cu termeni din ce în ce mai greu de definit: adevăr, real, normal. Pentru a întelege definiţia greşelii trebuie aşadar să cunoaştem semnificaţia acestor noţiuni.


„Ai greşit! Cu câtă plăcere spun oamenii aceste cuvinte!”

Este replica actorului Hugh Laurie într-unul din episoadele celebrului serial „Dr. House”, în toiul unei discuţii pe care o avea cu ceilalţi medici din echipa sa. În încercarea de a diagnostica un pacient, s-a dovedit că interpretările iniţiale ale lui House nu au fost cele corecte. Interesant este că toţi membrii grupului său de medici au fost foarte prompţi în exprimarea „Ai greşit!”, chiar în condiţiile în care nici presupunerile lor nu erau cele corecte.

Iată cum suntem sortiţi să trăim într-o lume în care facem noi înșine greșeli, dar le şi ”vânăm” pe ale celorlalți, cu sentimentul unei victorii personale.


Experiment

Ce vedeţi în imaginea alăturată?


Un iepure cu botul spre dreapta? Corect.

O raţă cu ciocul spre stânga? Corect. Unde este greşeala? Nu există greşeală, chiar dacă avem două răspunsuri total diferite în raport cu o singură realitate. Iată cum două persoane care privesc același lucru pot avea păreri diferite, având totuşi, amândouă, dreptate. Fenomenul nu este logic, este psihologic.


Vă propun să realizaţi un experiment cu grupul vostru de prieteni. Împărţiţi grupul în două şi dați unei echipe poza unui iepure şi celeilalte echipe poza unei raţe.  Rugați fiecare echipă să se concentreze  timp de 10 secunde la imaginile primite. Apoi arătați tuturor imaginea de mai sus prezentată şi cereți fiecărui grup să descrie ceea ce vede. Veţi constata că aproape toţi cei care au privit iniţial poza iepurelui vă vor descrie iepurele, iar cei care au avut poza raţei vă vor descrie tot această pasăre.


Condiţionările influenţează percepţia asupra realităţii

Dacă un răstimp de numai 10 secunde poate avea un asemenea impact asupra modului nostru de a vedea realitatea, imaginați-vă amploarea condiţionărilor la care suntem supuşi în viaţă de către şcoală, familie, prieteni, colaboratori, mediul profesional …

Suntem cu toţii tributari paradigmei care instituie greşeala, „a greşi e omeneşte” spune o vorbă din popor. Semnificaţiile noţiunilor de adevăr, real, normal (termenii care definesc, prin opoziție,  greşeala) sunt însă circumscrise condiţionărilor fiecăruia dintre noi, iar acţiunile noastre vor fi consecinţele percepţiilor noastre. Cadrul nostru de referinţă ne va obliga să percepem realitatea prin filtrul experienţei personale.

În fața unei singure realități, două persoane care privesc acelaşi obiect (în experimentul anterior,  desenul nu era decât un ansamblu de linii colorate şi spaţii albe) pot avea interpretări şi percepţii diferite, condiţionate de experienţele anterioare ale fiecăruia.

Pe măsură ce devenim mai conştienţi de propriile paradigme, de hărţile noastre mentale şi de condiţionările la care suntem supuşi, ni le putem asuma şi verifica faţă de realitate. O realitate în continuă schimbare şi propriile experiențe de viață vor produce în timp modificări ale paradigmelor noastre.

Din momentul în care acceptăm această schimbare, reuşim să-i ascultăm pe ceilalţi și să fim deschişi la percepțiile lor vom fi capabili să schimbăm paradigma greşelii, să uităm de câştigurile de moment (tu ai greşit, eu am dreptate) sau să depăşim limitele create de obsesia greşelii (iar am greşit, ca întotdeauna). Cu această atitudine vom putea să ne concentrăm asupra succesului de durată și vom avea deschise porţile spre teritoriul Performanţei.  

Share on TwitterSave on DeliciousDigg ThisShare via email