”Privește-mă. Admiră-mă. Descoperă-mă. Sunt specială, unică, misterioasă. Sub frumusețe, păstrez în taină har și spirit. Am curajul să arăt cine sunt și prețuiesc substanța din spatele aparențelor.” Asta ar spune o bijuterie etnică despre femeia care o poartă.

La sfârșit de săptămână, alături de un grup fain de doamne, am avut o seară exotică de neuitat. Întâlnirea cu Metaphora – o colecție unică de bijuterii etnice – a fost un bun prilej de a spune povești, de a râde cu poftă și de a savura ceaiuri aromate, limonada casei și narghilea.

Invitata noastră, Maria Mănoiu, ne-a împărtășit cum o pasiune a devenit o afacere și un stil de viață. În urmă cu 14 ani, în Cairo, a descoperit și s-a îndrăgostit de un album cu bijuterii africane, “Africa Adorned”. De aici s-a născut pasiunea pentru bijuteriile etnice și pentru Africa.

În anul 2009, a plecat într-un an sabatic în vestul Africii; și-a destăinuit peripețiile într-un jurnal de călătorie, pe blogul “Africa, agale“. La întoarcere, a decis să părăsească domeniul comunicării, în care avea deja o carieră de 12 ani, și să îmbine pasiunea pentru călătorii, bijuterii și fotografie în ceea ce avea să devină Metaphora.

Au urmat călătoriile în căutarea podoabelor create cu migală de artizani din colțuri îndepărtate de lume. A petrecut luni întregi în India, țări africane și arabe, a explorat teritorii, culturi și experiențe umane.

Vineri, ne-a spus povestea acestei aventuri în stilul ei pitoresc, cu fotografii și muzică pe măsură. Maria ne-a purtat prin lumea orientului pe care l-a descoperit în soukuri, bazaruri și comunități pierdute în deșerturi. Am admirat, am probat și ne-am îmbogățit colecția de accesorii prețioase cu bijuterii unice, cu istorie și personalitate.

Dincolo de a fi doar obiecte de înfrumusețare, bijuteriile etnice poartă un mesaj bogat în semnificații religioase și antropologice. Lucrate manual, folosind aceleași simboluri și tehnici de lucru de sute de ani, aceste podoabe spun povestea unei culturi, a unui spațiu și a unui artizan. În lumea modernă, completează spectaculos o ținută, dându-i personalitate.

Vă invităm să vedeți mai multe fotografii pe pagina de Facebook.

Share on TwitterSave on DeliciousDigg ThisShare via email